Woonboerderij in Tiendeveen verwoest door brand (video)

Donderdagochtend is een woonboerderij aan de Noorderweg verwoest door brand.

Automobilisten die langs de boerderij reden zagen een enorme rookontwikkeling. Zij stopten hun wagen en waarschuwden de aanwezige personen dat er brand was uitgebroken. Vijf honden werden er nog snel uit gehaald. Het vuur is vermoedelijk in het dak ontstaan.  De “Rode Haan” ging zo tekeer, dat binnen de kortste keren de hele boerderij en lichterlaaie stond. Waardoor de brand is ontstaan is niet duidelijk. Het nablussen zal nog geruime tijd duren.

Symposium Identitijd 18 april in ArtEZ

Symposium Identitijd

In ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle vindt op woensdag 18 april het symposium Identitijd plaats. Dit symposium voor de cultuursector en in het bijzonder voor beeldend kunstenaars wordt georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur in Drenthe en Stichting Beeldruimte in Overijssel. Het maakt onderdeel uit van een breed opgezet kunstproject onder dezelfde titel dat een jaar lang loopt in beide provincies. Het symposium biedt extra verdieping aan het thema Identi-tijd, waarbij makers en beschouwers vanuit hun eigen denk- en werkwijze reflecteren op dit thema.

Tijdens het congres lopen er twee programma’s parallel aan elkaar. In programma I presenteren zich drie kunstenaars: fotografe Hellen van Meene, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout en beeldend kunstenaar Harma Heikens. Programma II is meer beschouwend van aard met bijdragen van documentairemaker, schrijfster en actrice Sunny Bergman, schrijfster Franca Treur en Sjoerd Bootsma, voormalig artistiek directeur van festival Welcome to the Village en producent van Lab Lwd tijdens Leeuwarden culturele hoofdstad 2018. Onder leiding van moderator Luc Onderbeke volgt na de twee programma’s een gesprek met alle deelnemers van het programma.

Johanneke ter Steege (voormalig stadsdichter van Deventer) opent het symposium met een poëtische en muzikale reflectie. Het congres wordt afgesloten door singer-songwriter VanWyck die op dit moment furore maakt met het album An average woman.

De organisatoren van het symposium streven naar samenwerking met meerdere projectpartners. ArtEZ Zwolle als locatiekeuze benadrukt de relevantie van het thema Identitijd voor jonge kunstenaars en kunststudenten die zich binnen hun eigen ontwikkeling moeten verhouden tot een tijd, maatschappij en beeldcultuur die zeer zelfgericht is en zich constant transformeert.

Locatie en aanmelden

Het symposium Identitijd vindt plaats in ArtEZ Academie voor Art & Design, Rhijnvis Feithlaan 50 in Zwolle. Het programma begint om 17.00 uur en wordt om 21.00 uur afgesloten. Entree 15 euro. Studenten betalen 10 euro.

Uitgebreide informatie over het programma staat op www.kunstencultuur.nl en www.stichtingbeeldruimte.nl.

Rocky Tuhuteru nieuw lid Raad van Toezicht Drents Museum

Rocky Tuhureru

Rocky Tuhuteru treedt per direct toe tot de Raad van Toezicht van het Drents Museum in Assen. Het museum is zeer verheugd dat Tuhuteru (Capelle aan den IJssel, 1959) zitting neemt in de RvT. 

Rocky Tuhuteru is managing director van media- en communicatiebureau Tuhuteru en Partners BV. Van 2010 tot 2015 was Tuhuteru lid van de Raad voor Cultuur met als portefeuille Diversiteit en Integratie. Momenteel werkt hij nog als adviseur voor de Raad voor Cultuur. Landelijke bekendheid verwierf Tuhuteru door zijn werkzaamheden bij de publieke omroep, zoals presentator bij de radioprogramma’s Langs de Lijn, Radio Tour de France en Medelanders Nederlanders.

Han Noten, voorzitter Raad van Toezicht Drents Museum: ‘Rocky is zich als mediaman en communicatiespecialist zeer bewust van de rol die inclusiviteit en diversiteit kan betekenen in de museale context. Zijn inbreng, ook als voormalig lid van de Raad voor Cultuur, zal voor het Drents Museum zeer betekenisvol zijn.’

Rocky Tuhuteru vindt het uitermate eervol zitting te nemen in de RvT: ‘Eervol juist omdat het Drents Museum zich de afgelopen jaren nationaal en vooral ook internationaal heeft gemanifesteerd met spraakmakende tentoonstellingen. Maar ook met innovatieve en inspirerende initiatieven op het gebied van muziek en educatie. Assen mag gepast trots zijn op een museum met zoveel kwaliteit, visie en allure. Als lid van de RvT hoop ik dit verder uit te bouwen, zodat het Drents Museum voor zoveel mogelijk publieksgroepen tot de verbeelding spreekt.’

Leden Raad van Toezicht
Naast voorzitter Han Noten bestaat de Raad van Toezicht uit Marlies van Wijhe, Jan Zegering Hadders, Harjo Niebuir en de nieuw toegetreden Rocky Tuhuteru. Op termijn verwacht het museum nog twee nieuwe leden in de RvT te verwelkomen.
De benoeming van Tuhuteru is tot stand gekomen conform de statuten en de afspraken met de provincie Drenthe.

Enge Buren ziet ze vliegen in De Tamboer

 

 

Vreemde Vogels Enge Buren. Fotocredit: Wim Lanser.
Vreemde Vogels Enge Buren. Fotocredit: Wim Lanser.

Vrijdag 6 april ziet muzikaal cabaretgezelschap Enge Buren ze vliegen in De Tamboer met hun zevende show Vreemde Vogels. De 3 heren hebben alle grappen en grollen op een originele en uiterst creatieve manier in muziek, liedjes en acts vertaald.

Hun programma bestaat uit komisch gearrangeerde covers, persiflages van bekende pophits tot zeer sprekende eigen nummers. Van hilarisch tot ontroerend. Allerlei verschillende muziekstijlen worden gebruikt. Met hun 3 goede zangstemmen maken ze van elke voorstelling een uiterst gevarieerde en vermakelijke show. Een feest der herkenning, aangevuld met verrassende wendingen. Met aanstekelijk enthousiasme en overduidelijk spelplezier, bespeelt Enge Buren, met een karrenvracht aan muziekinstrumenten, het publiek.

 

Kaarten voor Vreemde Vogels zijn verkrijgbaar via www.detamboer.nl, telefonisch op 0528-280180 en aan de kassa van De Tamboer.

Enge Buren
Ze bestaan bijna 25 jaar, toch kent niet iedereen ze. En wat ze precies doen, is ook al lastig te definiëren. Is het muziek, is het cabaret, is het theater of is het absurdistisch entertainment? Wie zal het zeggen….? Als je ze eenmaal kent, kan je niet meer om ze heen en kom je er nooit meer vanaf. Eigenlijk zijn ze helemaal niet ‘Eng’ maar eerder sympathiek, waardoor je ze in een mum van tijd in de armen sluit. Eén ding staat buiten kijf, Enge Buren staat garant voor een onvergetelijk avondje uit! (Het bespaart je een consult bij de psychiater!)

Vreemde vogels
Vreemde Vogels is de zevende, gloednieuwe show vol muziek, humor en cabaret. Een zoektocht naar vreemde vogels binnen de muziekindustrie, de showbizz maar ook in het dagelijks leven! We zweven via eendagsvliegen en eigenaardige artiesten naar excentrieke entertainers en zonderlinge buren. In vogelvlucht langs rare snoeshanen en exotische paradijsvogels op zoek naar de vreemde eend in de bijt. Een merkwaardige mix tussen muzikale buitenbeetjes en theatrale hoogstandjes, aangevuld met dwaze dansjes en maffe acts. Laat je meevoeren op deze bijzondere thermiek! Wees welkom in de wonderlijke wereld van ‘Vreemde Vogels’.

Enge Buren interview.

Waar gaat jullie zevende theatershow ‘Vreemde Vogels’ over?
Het is een zoektocht naar vreemde vogels binnen de muziekindustrie, de showbizz maar ook in het dagelijks leven!

Waarom de titel ‘Vreemde Vogels’?
We worden als Enge Buren al sinds mensenheugenis als een ‘vreemde eend in de bijt’ op de Nederlandse podia gezien. Daarom vonden wij ‘Vreemde Vogels’ een passende titel. We raakten hier erg geïnspireerd door.

Maar wie bepaalt wat een ´Vreemde Vogel´ is?
Dat is lastig te bepalen, wat voor de een vreemd is, is voor een ander juist weer normaal;
-zijn het de excentrieke genieën in onze maatschappij?
-of de mensen die hun hele leven aan de EHBO wijden?
-of de buitenbeentjes?
-of zijn het mensen die er ´vreemde gewoontes´ op na houden zoals ´LARP´, volwassenen die verkleed gaan om een rol te spelen of te figureren in een fantasiespel?
-of parkeerwachters?
-of de rebelse anarchisten?
-of het publiek van ´Piratenfestijnen´ of ´De Toppers´, zijn die niet uiterst vreemd?
Kortom, een ´Vreemde Vogel´ kan iedereen zijn. Want, wie heeft er geen abnormale, ongewone of geheimzinnige duistere kant… JIJ NIET? Dan ben JIJ zeker een ´Vreemde Vogel`!

Behandelen jullie ook nog maatschappelijke problemen?
Ja, bijvoorbeeld de ‘Vreemde Vogels’ die te pas en te onpas hun onderbuikgevoelens legen en anderen bedreigen op social media. En de ‘Vreemde Vogels’ uit verre exotische landen, die naar ons toe komen… ze nemen hun gewoontes en muziek mee. Maar zijn ze wel welkom of zien we ze liever weer vertrekken?

Zijn er muziekstijlen bijgekomen sinds de vorige voorstelling?
Naast Pop-, Rock- en Countrymuziek, gebruiken we ook  Bulgaarse koorzang, wereldmuziek uit alle windstreken, Oer Hollandse ´piratenmuziek´, Dubstep, Reggae en Ska, New Wave uit de jaren 80 en klassieke muziek. Tevens worden de ´vreemde vogels´ uit de Jazz op de hak genomen!

Nu is met van alles de spot drijven één van jullie specialiteiten. Kan het publiek dat ook nog steeds verwachten?
Natuurlijk bevat ‘VREEMDE VOGELS’ de nodige humor, spot en satire! Maar ook verstilde liedjes en momenten schuwen we niet.

Jullie zijn multi-instrumentalisten. Welke instrumenten gebruiken jullie? Zijn er sinds de vorige show nog nieuwe bijgekomen?
Naast de traditionele instrumenten, zoals gitaar, basgitaar, keyboard en drums, gebruiken we ook akoestische instrumenten;  een contrabas, klassiek gitaar, didgeridoo, darabuka (Arabische trom), djembe, cajon en sopraansaxofoon. Tevens gebruiken we elektronische instrumenten zoals een drumcomputer, elektronische saxofoon en de iPhone. Het podium staat weer lekker vol!

Intussen staan jullie al vele jaren samen op het podium. Hoe blijven jullie geïnspireerd en vol energie om jaar na jaar op te blijven treden?
Het is en blijft gewoon een kick om samen op een podium te staan! Het is fantastisch om het publiek te verrassen, te ontroeren en bovenal te laten lachen. Je moet telkens weer proberen het publiek voor je te winnen en het geeft een fantastisch gevoel als dat lukt! Als onze energie overslaat kun je samen met het publiek tot een topavond komen! We zijn echte ‘pleasers’, we willen mensen graag een leuke ongedwongen avond bezorgen zodat men met een lekker gevoel de zaal verlaat. Uiteraard houden we alle drie heel erg van muziek maken en in the spotlight staan!

 

Auto botst tegen boom in Koekange

Auto botst tegen boom in Koekange

Foto’s © Arjan Tien – www.112fotografiemedia.nl.

Op de Schoonveldeweg is maandagavond om kwart over zes een oldtimer Mercedes tegen een boom gebotst.

Twee personen raakte gewond, waarvan één ernstig. De slachtoffers werden door de brandweer uit de wagen gehaald. Een traumateam arriveerde per helikopter. De weg was geruime tijd afgesloten. De VOA deed ter plekke onderzoek naar de toedracht.

Activum startlocatie derde editie Trappen, Happen en Stappen

trappen-happen-stappen
Foto: Kim Stellingwerf.

Op 28, 29, 30 en 31 augustus, de laatste week van de schoolvakantie, vindt in Hoogeveen de derde editie plaats van het fietsevenement Trappen, Happen en Stappen. Dit jaar met een nieuwe startlocatie, namelijk: Het Activum.

‘Wij zijn al druk met de voorbereidingen’, aldus Myrthe Strijker van Niquell en  organisator van het evenement. ‘De routes zijn bijna definitief en dan kunnen we bezig met het programma’. Bij de eerste twee  edities vertrok het fietsevenement vanaf Maxx Sports and Events aan de Terpweg, maar door de verkoop van het terrein moest er een nieuwe startlocatie gevonden worden.  Strijker vervolgt: ‘nadat bekend werd dat wij niet meer bij Maxx Sports and Events konden starten heb ik contact opgenomen met Corine en Rianne Bijl van Sportcafé de Twee Gezusters gevestigd in het Activum met de vraag of zij wellicht interesse hadden om de start daar te organiseren. Zij waren enthousiast en stellen hun sportcafé graag ter beschikking als start- en ontmoetingsplek voor dit evenement. Daar zijn wij ontzettend blij mee en er zij hebben al genoeg ideeën voor een gezellig vertrek’.

Fietsen en genieten

Trappen, Happen en Stappen wordt sinds 2016 georganiseerd en is een fietsevenement waaraan jong en oud kunnen deelnemen. Op 28, 29, 30 en 31 augustus zijn er elke dag routes van 30 en 40 kilometer beschikbaar en naast het fietsen kunnen de deelnemers langs de routes en bij de finish meedoen aan (sport)activiteiten en genieten van muziek, vermaak en lekkere kleine hapjes. Meedoen kan één, twee, drie of vier dagen. Aanmelden kan vanaf begin april via de website: www.trappenhappenstappen.nl.

Publiekslezing Treant over gezonde leefstijl op 18 april

Treant

Een gezonde leefstijl verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Voldoende beweging is daarbij – naast niet roken, gezonde voeding en leren omgaan met stress – ontzettend belangrijk. De cardiologen van Treant organiseren samen met patiëntenvereniging Harteraad daarom op woensdag 18 april een publiekslezing in ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen, inclusief een gezonde wandeling.

‘In ons verzorgingsgebied wonen in verhouding veel mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten’, aldus cardioloog Marloes van der Wielen. ‘Deze mensen hebben baat bij een gezonde leefstijl. Omdat voorkomen nu eenmaal beter is dan genezen, helpen wij ze daarbij graag.’

Bestaande patiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden zijn op woensdag 18 april van harte welkom bij een publiekslezing over een gezonde leefstijl. Bezoekers kunnen informatie ophalen bij een aantal stands, bijvoorbeeld op het gebied van diëtetiek en fysiotherapie. Daarnaast vertelt cardioloog Marloes van der Wielen over de invloed van een gezonde leefstijl op hart- en vaatziekten. Speciaal aan deze lezing is de wandeling door de directie omgeving van het ziekenhuis. Een nieuw programmaonderdeel dat prima aansluit bij het thema. Van der Wielen: ‘We voegen de daad direct bij het woord: beweging is een goede stap op weg naar een gezond hart.’

Meer informatie en aanmelden

De publiekslezing inclusie de wandeling (4km) start op 18 april om 15.30 uur in de Grote Zaal van ziekenhuislocatie Bethesda. Aanmelden is nodig en kan via www.treant.nl/wandelen. Daar vinden belangstellenden ook meer informatie over het programma.

Harteraad

Harteraad is de patiëntenvereniging voor hart- of vaatpatiënten en hun naasten. Harteraad komt op voor hun belangen en werkt voortdurend aan het verbeteren van de kwaliteit van de behandeling en de zorg. Onder andere door het organiseren van activiteiten voor en door patiënten, zoals voorlichtingsbijeenkomsten, Hart&Vaatcafé’s en bijeenkomsten voor lotgenotencontact.

Auto uitgebrand in Hollandscheveld.

In de nacht van zondag op maandag is om half twee op een parkeerplaats aan Het Hoekje, tussen Slagerij van Goor en Versspecialist Assen, een auto van een inwoonster van Hollandscheveld helemaal uitgebrand.

Toen de Hoogeveense brandweer arriveerde was al snel duidelijk dat de wagen al een tijdje gebrand had en niet meer te redden was. De auto brandde helemaal uit. Waardoor de brand is ontstaan is niet duidelijk. Een berger zal de wagen binnenkort ophalen.