Tiplijn: 06 -11560039

Algemeen

Algemeen nieuws

Spookjes, wolven en ander gespuis op de jeugdtheaterdag
in De Tamboer

18 oktober
Op zondag 29 oktober is het weer Jeugdtheaterdag in De Tamboer. Van 13.00 uur tot 17.00 uur kunnen kinderen t/m 12 jaar gratis voorstellingen bezoeken in het kader van Oktobermaand Kindermaand. Ook zijn er leuke workshops en activiteiten, van een chocoladeworkshop tot breakdancen en djembé spelen.

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de poppenvoorstelling Het Spookje. Hierin ontmoet Thijs een spookje dat helemaal niet eng blijkt te zijn. Ze worden vriendjes en gaan samen naar het grote kasteel. Daar ligt een meisje te slapen, maar waarom wil ze nou niet wakker worden? Het Spookje is geïnspireerd op het bekende sprookje Doornroosje. Ook is er een leuke workshop bij deze voorstelling.

De Wolf Is Terug is een voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar vol komische personages. Al jaren staan er berichten in de kranten over wolven die misschien terugkeren naar onze bossen. Wat ze niet weten is dat de wolf al lang terug is! Onze bossen zijn keurig op orde met prullenbakken en routewijzers, maar dan verschijnt er een verdwaalde en hongerige wolf. Wat nu?

Natuurlijk zijn er ook weer veel leuke doe-dingen zoals schilderen, een fotoshoot, het springkussen en de Zoembus. En kinderen kunnen tijdens de Jeugdtheaterdag djembé leren spelen, breakdancen, of meedoen met de workshop Top Fit. Bovendien worden ‘s middags de nieuwe Kidspresidenten voor theaterseizoen 2017-2018 bekendgemaakt.
Reserveren voor de voorstellingen en workshops kan via www.detamboer.nl, 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Feest in De Tamboer bij Halloween Neon Party

18 oktober
Op vrijdagavond 27 oktober kunnen jongeren van 12 t/m 16 jaar losgaan in De Tamboer tijdens de Halloween Neon Party van 19.30 tot 23.30 uur. Het wordt een groot feest met blacklights, freaks en natuurlijk toffe muziek.

DJ Onur Reyez zal zorgen voor beats waarop iedereen los kan gaan. Hij draait heel breed, en vooral dansbare muziek. De DJ zit inmiddels zes jaar in het vak en draaide zelfs al in Paradiso. De neonverlichting en glowsticks maken de sfeer helemaal compleet. Bezoekers kunnen kleding in het wit, zwart of neonkleuren aandoen voor een extra gaaf effect in de verlichting.

Op 27 oktober lopen er freaks rond in Hoogeveen die mensen in het centrum de stuipen op het lijf jagen. Zij zullen ook de Halloween Party onveilig komen maken. Het wordt een avond om niet snel meer te vergeten. De Teenage Party is een alcoholvrij feest in De Tamboer voor iedereen van 12 t/m 16 jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Trompettist Eric Vloeimans in Drenthe

18 oktober
Zaterdag 28 oktober geeft Nederlands bekendste trompettist Eric Vloeimans om 20.00 uur een concert met de High Moor Big Band o.l.v. Martin Oosterwijk en de Scala Big Band o.l.v. Gerard Gerrits. Zangeressen Annelore Horn en Linda Molenkamp zorgen voor vocale omlijsting. Voorafgaand aan het concert begeleidt Vloeimans een workshopmiddag voor amateurmuzikanten van alle leeftijden en niveaus. Met het resultaat hiervan openen de deelnemers ’s avonds het concert.

Improviserend trompettist
Eric Vloeimans is een improviserend trompettist en componist die de term ‘jazz’ voor zijn muziek te beperkend vindt. Zijn werk wordt gekenmerkt door melodische en lyrische kracht, en een karakteristiek geluid dat in de meer ingetogen stukken fluwelig of fluisterend wordt genoemd. Begin jaren ’90 wordt Vloeimans gerekend tot een generatie jonge musici die bebop combineert met invloeden uit de rock en vrije improvisatie. In 1998 verschijnt het met een Edison bekroonde Bitches and Fairy Tales met pianist John Taylor, bassist Marc Johnson en drummer Joey Baron. In 2001 wint Vloeimans de Boy Edgar Prijs en in 2002 de Bird Award van het North Sea Jazz Festival. Ook de albums VoizNoiz 3, Summersault en Gatecrashin’ winnen een Edison. In 2015 werkte Vloeimans mee aan het titelnummer van Embrace van Armin van Buuren.
Music Allround

Eric Vloeimans in Drenthe wordt georganiseerd door Music Allround in samenwerking met Scala Centrum voor de Kunsten. Music Allround is een initiatief van orkestleider Martin Oosterwijk, Vereniging Vrienden van De Tamboer en Theater De Tamboer met als doel de lichte muziek in de regio een impuls te geven. Kaarten reserveren kan via www.detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Debuutvoorstelling Christel de Laat in De Tamboer

18 oktober
Op vrijdag 27 oktober speelt de Brabantse comédienne Christel de Laat in De Tamboer haar debuutvoorstelling. Ze is bekend van De Jopie Parlevlietshow, Toren C. en Het Fijnfisjenie café van Omroep Brabant. 

Met vijftig jaar lief en leed heeft ze genoeg materiaal voor een cabaretvoorstelling. Op komische wijze zet ze haar leven in de etalage. Meer dan 20 jaar geleden begon ze haar carrière als comédienne bij Omroep Brabant. Hier ging ze als Nel op de fiets door Brabant langs markten en horecagelegenheden. In 2000 begon ze als zelfstandige en sindsdien was ze te zien in enkele televisieseries en met een gastrol in een aantal films waaronder New Kids Nitro.

Drie jaar geleden stond ze in 35 nagenoeg uitverkochte theaters in Brabant, samen met de Brabantse cabaretière Karin Bruers.  Nu is het tijd voor Christels eerste solovoorstelling.

Kaarten reserveren kan via www.detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Vrijwilligerscollege over “Omgaan met en zorgen
voor kwetsbare ouderen”

10 oktober
Vrijwilligerscollege Hoogeveen organiseert een bijeenkomst over de meest voorkomende ongelukken en aandoeningen bij ouderen op vrijdag 20 oktober van 09.30 – 11.00 uur in De Zuiderbreedte te Hoogeveen. Dit college wordt speciaal voor vrijwilligers en mantelzorgers georganiseerd.

Tijdens een 1 ½ uur durend college komen verschillende ongelukken en aandoeningen bij ouderen aan bod en krijgen deelnemers tips en instructies over hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Aan de orde komt o.a. hoe om te gaan met vallen, duizeligheid, bloedverdunners (gebruik van en bij eventuele verwondingen), diabetes (suikerziekte), CVA (beroerte), hartinfarct en benauwdheidsklachten.
Vervolgens zal in gegaan worden op het signaleren van risico’s zoals: incontinentie, depres-sie, huidletsel, medicatiegebruik en valgevaar.

Het doel van dit College is om inzicht te geven in de kwetsbare kant van ouderen en deel-nemers handvaten te geven hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Dit college wordt gegeven door Marieke van Calker, Wijkverpleegkundige bij de stichting Icare.

Deelnemers kunnen op voorhand onderwerpen aanreiken die aan het vermelde lijstje toe-gevoegd kunnen worden, vermeld deze bij de aanmelding.


Aanmelden
Het Vrijwilligerscollege is gratis bij te wonen, maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via de website www.vrijwilligersHoogeveen.nl/colleges, telefonisch via 0528-278855 (receptie SWW) of via vc@vrijwilligershoogeveen.nl

Vooruitstrevend hechtmateriaal levert
op vele fronten voordeel op

10 oktober
Minder postoperatieve wondinfecties, waardoor minder IC- en heropnames en een directe besparing van ongeveer 40 duizend euro per jaar. Dat is wat de invoering van nieuw antibacterieel hechtmateriaal Treant Zorggroep oplevert.

Door een goed inkooptraject heeft Treant Zorggroep een directe besparing weten te realiseren van ongeveer 40 duizend euro per jaar ten opzichte van het huidige assortiment aan hechtdraden binnen heel Treant.

De indirecte besparing valt, door het voorkomen van wondinfecties, echter nog veel hoger uit. Maarten Bodegom, chirurg en medisch manager Inkoop: ‘Uitgaande van 5.300 operaties per jaar (alleen chirurgie), mogen we – op basis van het landelijke gemiddelde wondinfectiepercentage - aannemen dat 80 patiënten een postoperatieve wondinfectie oplopen. De kosten die hieraan verbonden zijn, bedragen tussen de 160.000 en 320.000 euro (€2.000 tot €4.000 per patiënt). Het toepassen van het antibacteriële hechtmateriaal zou alleen al bij de vakgroep chirurgie indirect kunnen leiden tot een geschatte reductie in kosten van 50 tot 100 duizend euro per jaar. Ik ben dan ook verheugd dat we een topproduct hebben kunnen aanschaffen voor een goede prijs.’

Zorgverzekeraars
Gezien de enorme kosten van de postoperatieve wondinfecties sturen zorgverzekeraars aan op het gebruik van bacteriedodende hechtdraden. VGZ heeft hierover recent een uitspraak gedaan in een groot landelijk dagblad. Tot op heden gebruiken slechts een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland deze hechtdraden, waaronder het Radboudumc in Nijmegen en nu ook Treant Zorggroep.

Hechtmateriaal
Treant Zorggroep heeft gekozen voor de met Triclosan gecoate hechtdraden van de firma Johnson & Johnson (Ethicon). Triclosan is een bacteriedodend middel (geen antibioticum) dat al meer dan 50 jaar binnen de gezondheidszorg wordt gebruikt. Het middel vernietigt de celmembraan van de bacteriën en remt hierdoor de groei.

Regenboogweek: leerlingen Roelof van Echten College aan de slag met bijzonder regenboogpad

10 oktober
Van 7 t/m 15 oktober 2017 vindt de eerste Drentse Culturele Regenboogweek plaats. Op woensdagmorgen 11 oktober om 8.30 uur gaan vijftien vmbo-leerlingen van het Roelof van Echten College in de buurt van de bibliotheek aan de slag met een kleurrijk regenboogpad. Met dit regenboogpad wordt aandacht gevraagd voor de diversiteit en acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen (LHTB'ers). De actie, geïnitieerd door Bibliotheek Hoogeveen, is tevens een verzoek aan de gemeente voor een permanent regenboogzebrapad. Beeldend docent Marjelle Barneveld van Scala Centrum voor de Kunsten begeleidt de scholieren.

Verhalentafel over ‘Homoseksualiteit en religie’
Tijdens de Regenboogweek zijn er meer activiteiten. Zo is er op zaterdag 14 oktober om 14.30 uur in de Tamboer een Verhalentafel over ‘Homoseksualiteit en religie’. Bij presentator Patrick Neumann en sidekick ds. Wim Loosman schuiven diverse gasten aan, die hun visie op dit onderwerp zullen geven. In elk geval zijn aanwezig: Henriette Meppelink van de Hoogeveensche Courant,
Frederik Boven, Coördinator geloof COC Groningen & Drenthe, Han ten Wolde, o.a. lid van de CHJC   (Christelijke Homo Vereniging Nederland), Henk Nijmeijer, initiator Regenboogweek, lid Provinciale Staten (Drents Parlement), Groen links en Jeanne Stelten, jarenlang actief COC-lid. Ook vanuit de zaal kan worden meegepraat.
De organisatie van de Verhalentafel is in handen van de Bibliotheek Hoogeveen/ De Verhalenwerf i.s.m. De Tamboer en de Hoogeveensche Courant.

Regenboogweek
De Regenboogweek is een initiatief van de provincie Drenthe om, samen met Drentse gemeenten, aandacht te vragen voor LHTB’ers in Drenthe. Diverse scholen, bibliotheken, culturele instellingen en sportverenigingen organiseren activiteiten.

Feest in De Tamboer bij Halloween Neon Party

10 oktober
 Blacklights en muziek van DJ Onur Reyez

Hoogeveen – Op vrijdagavond 27 oktober kunnen jongeren van 12 t/m 16 jaar losgaan in De Tamboer tijdens de Halloween Neon Party van 19.30 tot 23.30 uur. Het wordt een groot feest met blacklights, freaks en natuurlijk toffe muziek. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via www.detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.


DJ Onur Reyez zal zorgen voor beats waarop iedereen los kan gaan. Hij draait heel breed, en vooral dansbare muziek. De DJ zit inmiddels zes jaar in het vak en draaide zelfs al in Paradiso. De neonverlichting en glowsticks maken de sfeer helemaal compleet. Bezoekers kunnen kleding in het wit, zwart of neonkleuren aandoen voor een extra gaaf effect in de verlichting.

Op 27 oktober lopen er freaks rond in Hoogeveen die mensen in het centrum de stuipen op het lijf jagen. Zij zullen ook de Halloween Party onveilig komen maken. Het wordt een avond om niet snel meer te vergeten. De Teenage Party is een alcoholvrij feest in De Tamboer voor iedereen van 12 t/m 16 jaar.

Treant Zorggroep voert nieuw bestuursmodel in

10 oktober
Een raad van bestuur met twee parttime arts-bestuurders. En een medische staf die daarmee laat zien verantwoordelijkheid te nemen voor de gehele organisatie. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van het nieuwe bestuursmodel dat Treant Zorggroep doorvoert. De komende weken wordt de sollicitatieprocedure met de twee beoogd arts-bestuurder afgerond.

‘Met deze stap keert de bestuurlijke rust bij Treant weer terug’, aldus Coba Anninga, waarnemend voorzitter van de raad van toezicht. ‘En dat is ook nodig, er is werk aan de winkel. Met een voltallige raad van bestuur met daarin twee dokters die bestuurlijk verantwoordelijkheid nemen kan Treant weer bouwen aan de toekomst.’

Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel: ‘behoud van goede, bereikbare en betaalbare zorg in onze regio. Daar sta ik voor. En daar moet nog veel voor gebeuren. Een regiovisie formuleren en de ziekenhuisgroep financieel gezond maken. En het voeren van de dialoog met onze omgeving. Dat gaan we alleen realiseren als medische staf, bestuur, toezicht, medezeggenschap en onze medewerkers samen de schouders eronder zetten. Dit is een belangrijke stap in de goede richting.’

Chirurg Marco Dam en anesthesioloog David Post zijn de twee beoogd arts-bestuurders, of Chief Medical Officers (CMO) zoals hun titel formeel luidt. Zodra hun benoeming definitief is, vormen zij samen met Carla van de Wiel (voorzitter) en Erik Laarhoven (tijdelijk financieel bestuurder of CFO) de raad van bestuur van Treant. De komende maanden wordt gezocht naar een vaste CFO om het team definitief compleet te maken.

Bestuurlijke participatie van dokters wordt aangemoedigd door het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ). Ook in andere ziekenhuizen worden nieuwe bestuursmodellen geïntroduceerd, zoals in Delft en in Hardenberg. Treant loopt voorop door twee praktiserende dokters zitting te laten nemen in het bestuur. Parttime dokter, parttime bestuurder. De betrokkenheid van de medische staf bij de gehele organisatie neemt daardoor toe. Ook wordt de medische kennis in de raad van bestuur daarmee verstevigd.

Met de ondernemingsraad van de ziekenhuisgroep is de afgelopen maanden veelvuldig gesproken over het nieuwe bestuursmodel. De OR vreest mogelijke belangenverstrengeling. De raad van toezicht heeft hun zorgen zo goed mogelijk geprobeerd weg te nemen door een aantal juridische voorzieningen te treffen. Zo zijn de arts-bestuurders in sommige gevallen uitgesloten van besluitvorming, hebben ze nooit een meerderheid van stemmen en kunnen ze geen (vice)voorzitter van de raad van bestuur worden.

Grote bijdrage BankGiro Loterij voor Drents Museum
komende 5 jaar

10 oktober
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, heeft haar bijdrage aan het Drents Museum met 5 jaar verlengd. Voor de periode 2018 tot en met 2022 heeft de BankGiro Loterij het voornemen het Drents Museum wederom een jaarlijkse bijdrage van €300.000 toe te kennen voor aankopen en het toegankelijk maken van de collectie.

Sinds 2008 heeft het Drents Museum ruim 3 miljoen euro ontvangen van de BankGiro Loterij. In 2017 is de samenwerking geëvalueerd. De positieve aanbeveling voor voortzetting van de relatie is door de Raad van Commissarissen van de BankGiro Loterij overgenomen.

Michiel Verboven, managing director BankGiro Loterij, licht de verlenging van de bijdrage toe: ‘Het Drents Museum en de loterij zijn al bijna tien jaar succesvol partners van elkaar. Het Drents Museum is sinds de heropening in 2011 enorm gegroeid, een verdubbeling van het aantal bezoekers van voor de verbouwing, vooral dankzij het programmeren van grote, internationale tentoonstellingen. En onze deelnemers weten de weg met hun BankGiro Loterij VIP-KAART goed te vinden. Daarnaast gaat het museum de komende periode ook werken aan de presentatie van zijn vaste collectie. Als loterij dragen we graag bij aan het versterken van het Drents Museum en hun collectie.’

Algemeen directeur Harry Tupan van het Drents Museum reageert verheugd: ‘Wij zijn enorm blij dat de BankGiro Loterij het partnerschap met 5 jaar heeft verlengd. Het stelt het Drents Museum in staat zijn aankoopbeleid en toekomstplannen te blijven continueren. Met als doel er zoveel mogelijk bezoekers van te laten genieten. BankGiro Loterij, dank daarvoor!’

Veel animo voor Vrijwilligersmarkt Hoogeveen

9 oktober
Ondanks het natte weer, was er veel animo voor de vrijwilligersmarkt. Zaterdag 7 oktober jl. hebben zo'n 350 belangstellenden de regen getrotseerd om de Vrijwilligersmarkt in De Tamboer te bezoeken. Een zeer diverse en grote selectie vrijwilligersorganisaties heeft zich gepresenteerd op de markt: uit zorg, welzijn, onderwijs, goede doelen, natuur en milieu en meer. Bij iedere 50e bezoeker die het toegangspoortje passeerde klonk er tromgeroffel en werd er een waardebon uitgereikt aan de gelukkige winnaar. Deze bonnen waren beschikbaar gesteld door theater de Tamboer en geven een tegoed voor het mogen bijwonen van een voorstelling.

Aan burgemeester Loohuis de eer om de Vrijwilligersmarkt te openen en dat gebeurde op ludieke wijze vanwege enkele interrupties vanuit theatersportgroep De Klaproos. Daarnaast hield de burgemeester een lezing met als onderwerp Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, een vrijwillige investering. Deze werd goed bezocht door organisatiemedewerkers en belangstellenden, óók vanuit het bedrijfsleven.
Voorafgaand, tijdens en na de vrijwilligersmarkt kon de organisatie rekenen op enkele helpende handen van bewoners vanuit het AZC. Via het project Aan de slag helpt Vrijwilligers Hoogeveen vele bewoners van het AZC aan leuk en zinvol vrijwilligerswerk. Iedere woensdagmorgen is er een inloopspreekuur waar wij gepoogd wordt organisaties en belangstellenden vanuit het AZC met elkaar te matchen.

Lisanne de Waard werd tijdens haar bezoekje aan de markt met de mevrouw waarvoor zij Maatje is, publiekelijk in het zonnetje gezet. Zij wil, letterlijk en figuurlijk, het gezicht en voorbeeld zijn voor de jongere generatie vrijwilligers in Hoogeveen: de afgelopen weken was Lisanne te zien op de driehoeksreclameborden langs de Hoogeveense wegen en op iedere reclame-uiting van de Vrijwilligersmarkt. In de nabije toekomst wil zij zich blijven inzetten om zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij vrijwilligerswerk.

De ervaring leert dat veel bezoekers van de markt op korte termijn hun belangstelling gaan omzetten in daadwerkelijk vrijwilligerswerk. Vrijwilligers Hoogeveen ondersteunt ze daar graag bij. Kijk op www.vrijwilligershoogeveen.nl voor vacatures in de buurt.

Actief na schooltijd Brede school De Wolden

5 oktober
Voor alle brede school netwerken is er in samenwerking met een groot aantal organisaties uit gemeente De Wolden weer een nieuwe activiteitenflyer gemaakt door het Brede School Team.

De flyer verschijnt een aantal keren per schooljaar. Op de flyer vindt u per brede school netwerk een kort overzicht van allerlei leuke, sportieve en culturele activiteiten voor uw kinderen.

Op korte termijn worden de flyers verstuurd naar het basisonderwijs, de kinderopvangorganisaties en ligt de flyer in verschillende ontmoetingscentra en dorpshuizen, het gemeentehuis en de bibliotheken. Voor meer informatie over de activiteiten en aanmelden, kunt u kijken op www.actiefnaschooltijd.nl.
Flyer bekijken

Cursus “MET LEF!” start in november

2 oktober
De cursus MET LEF! gaat in Hoogeveen van start in november. MET LEF! is erop gericht meer plezier te krijgen in het contact met anderen. We besteden aandacht aan de rol van gedachten, vergroten van het zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en het oefenen van moeilijke situaties. Door het uitwisselen van ervaringen en het bezig zijn met opdrachten leer je beter om te gaan met je onzekerheid. Trainer van MET LEF! Annemarie: “Natuurlijk zie je er wel eens tegenop om een gesprek te voeren omdat je denkt dat het niet goed zal verlopen, of kom je wel eens in een situatie terecht waarin je je verlegen voelt. Dat is niet erg, maar het moet niet leiden tot het uit de weg gaan van sociale situaties.”

Moeite met sociale contacten
Voor mensen die moeite hebben met sociale contacten, een gesprek te beginnen, snel onzeker of bang zijn voor het oordeel van anderen. Iedereen kent wel een situatie waarin hij of zij zich onzeker voelt. Bijvoorbeeld als je struikelt in het bijzijn van anderen, moet spreken in het openbaar of verliefd bent op een leuke man of vrouw. Bij sommige mensen speelt onzekerheid een grotere rol in het dagelijks leven en belemmert het contact met anderen.
Als (een van) deze situaties je bekend voorkomt, dan kan MET LEF! voor jou een geschikte cursus zijn.

Praktische informatie:
De training start bij voldoende aanmeldingen begin november en bestaat uit 8 bijeenkomsten en één terugkomochtend. Voor aanvang van de training vindt er een intakegesprek plaats om eventueel extra informatie te geven en te kunnen bepalen of je vraag aansluit bij het aanbod van de training.
De groep bestaat uit maximaal 12 personen. De kosten voor de training zijn € 25,00. Dit is voor koffie/thee en informatiemateriaal. Bij opgave gaan we er vanuit dat je alle bijeenkomsten meedoet.
Voor meer informatie of opgave kun je contact opnemen met de SWW op tel 0528 278 855.

Henk Heeringa nieuwe manager Communicatie & Externe Relaties Treant Zorggroep

2 oktober
Vanaf vandaag heeft Treant Zorggroep een nieuwe manager Communicatie & Externe Relaties: Henk Heeringa. Als meewerkend voorman gaat Henk een bijdrage leveren aan de communicatie binnen en buiten Treant.

Henk Heeringa heeft bijna 25 jaar ervaring in het communicatievak. Hij weet wat er speelt in het Noorden. Van de keukentafel bij inwoners thuis tot de bestuurlijke en politieke arena.

Na de Hanzehogeschool, AkzoNobel en de Rabobank werkte Henk ruim tien jaar bij Shell. De afgelopen jaren als communicatiemanager van de NAM in Assen. Bij Treant gaat Henk leidinggeven aan de afdeling Communicatie & Externe Relaties. Net als de woordvoerder is Henk aanspreekpunt voor journalisten en andere belanghebbenden van Treant.

Treant is blij met de komst van Henk. De afdeling Communicatie & Externe Relaties is weer op volle sterkte met deze vaste aanstelling.

Scholieren lezen voor in Hoogeveense verzorgingstehuizen
tijdens Nationale Ouderendag

2 oktober
In het kader van de Nationale Ouderendag lezen leerlingen uit groep 7/8 van C.B.S. de Weidebloem, R.K.B.S. Prof. Titus Brandsma en O.B.S. de Goudvink op vrijdagmorgen 6 oktober voor aan de bewoners van verzorgingstehuizen De Westerkim, Jannes van der Sleeden en Olden Kinholt.

Voorlezen aan ouderen
Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (gemakkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.
De bibliotheek wil op deze manier laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

Samenwerkingsverband
De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. In het hele land wordt voorgelezen aan ouderen, op initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

BRABONEGER STEVEN BRUNSWIJK IN DE TAMBOER

27 september
Scherpe grappen in Tilburgs dialect

Hoogeveen – Op vrijdag 6 oktober staat cabaretier Steven Brunswijk om 20.15 uur in De Tamboer met zijn voorstelling Als ik mezelf kon zijn. Zijn grappige Youtube-filmpjes waren voor hem de opmaat naar het podium. Met zijn harde uitspraken in Tilburgs dialect staat hij ook wel bekend als de Braboneger.


Als ik mezelf kon zijn gaat over wanneer je nou eigenlijk helemaal jezelf bent. Zo bespreekt Steven de vrijheid van meningsuiting en de angst om anderen te beledigen waardoor die vrijheid beperkt wordt. Hij werd bekend met zijn Dumpert-filmpje Gewoon betalen, dat op GeenStijl meer dan 400.000 keer bekeken is. In zijn filmpjes doet hij harde, eerlijke uitspraken.  

In 2012 maakte hij zijn eerste gelijknamige theatershow. Daarna maakte hij nog de oudejaarsconference Vooroordelen  en de voorstelling Ze gaan d’r aaaaf. Ook was hij dit jaar te zien in het televisieprogramma De Slimste Mens.

Kaarten reserveren kan via www.detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

THEATERCOLLEGE LOVE COACH IN DE TAMBOER

27 september
Muziek en inzichten in de liefde door Maurice Mulderij

Hoogeveen – Op zaterdag 7 oktober staat de Hoogeveense zanger Maurice Mulderij in De Tamboer met zijn theatercollege De (on)zin van liefde. Hierin combineert hij zijn passie voor muziek met zijn werk als love coach.


Enkele jaren geleden zette Maurice als love coach een cursus op om mannen te leren hoe ze moeten omgaan met vrouwen. In zijn nieuwe theatercollege komen zijn muziek en zijn werk als love coach samen. Hij behandelt gevoelige zaken op het gebied van liefde, en zingt mooie melancholische liedjes.

Ton Snijders en Christan Grotenbreg zullen hem deze avond muzikaal begeleiden. Zij begeleidden ook Frank Boeijen en Stef Bos. Al op zijn tiende begon Maurice met muziek maken. In eerste instantie op keyboard en al snel op piano. Inmiddels heeft hij veel liedjes gecomponeerd en geschreven.

Kaarten voor de voorstelling zijn nu verkrijgbaar via www.detamboer.nl.

LITERATUUR EN MUZIEK KOMEN SAMEN IN DE TAMBOER

27 september
Met Lavinia Meijer en Abdelkader Benali

Op woensdag 11 oktober om 20.15 uur is de voorstelling Brief aan mijn dochter van schrijver Abdelkader Benali en harpiste Lavinia Meijer te zien in De Tamboer. De voorstelling is gebaseerd op Benali’s gelijknamige autobiografische roman over afkomst en identiteit.


Brief aan mijn dochter is een ontroerende voorstelling. Benali schrijft zijn dochter een brief en probeert de wereld waarin zij geboren zal worden te duiden. Lavinia Meijer vertelt haar eigen verhaal over adoptie en de zoektocht naar menselijke en muzikale erkenning. Op haar harp zorgt zij tevens voor de muzikale begeleiding. Abdelkader zal voorafgaand aan de voorstelling om 19.15 uur een gratis inleiding geven, waarin hij onder meer vertelt hoe de samenwerking met Lavinia tot stand is gekomen.

Kaarten voor de voorstelling zijn nu verkrijgbaar via www.detamboer.nl.

Voorlichtingsochtend over borstprotheses

25 september
Na de diagnose borstkanker volgt in veel gevallen een operatie. Soms een operatie waarbij de gehele borst verwijderd wordt, soms een borstsparende operatie. Voor vrouwen die na de operatie kiezen voor het dragen van een uitwendige prothese of voor juist bewust kiezen voor het níet dragen van een prothese, organiseren Treant dinsdag 17 november een voorlichtingsochtend over protheses, van 10.00 tot 12.30 uur.

Verpleegkundigen vertellen tijdens de ochtend over de verschillende mogelijkheden op het gebied van (kleine) deelprotheses, schaalprotheses en volledige borstprotheses, wat de verschillen tussen deze protheses zijn en vertellen meer over het dragen van een prothese. Ook is er een ervaringsdeskundige aanwezig, aan wie vragen gesteld kunnen worden.

Lingerie en badkleding
Er zijn tijdens de voorlichtingsochtend verschillende partijen aanwezig die gespecialiseerd zijn in het aanmeten van borstpotheses en de mogelijkheden op het gebied van lingerie en badkleding laten zien, ook voor vrouwen die ervoor kiezen geen prothese te dragen. Ook zijn Knitted knockers en Stichting BreiBoezem aanwezig met gebreide borstprotheses.

Aanmelden en meer informatie
Aanmelden voor deze ochtend is zeer gewenst en kan via prothesevoorlichting@treant.nl. Wilt u meer informatie over de prothesevoorlichting? Neem dan contact op met physician assistant Linda Wolf, via 0528 28 6400. Meer informatie over de ochtend is ook te vinden op www.treant.nl/agenda.

Locatie en tijd
De voorlichtingsochtend vindt plaats op dinsdag 17 oktober en begint om 10.00 uur (de zaal is open vanaf 9.45 uur). Rond 11.30 uur zal de ochtend eindigen. De voorlichting vindt plaats in de Grote zaal in ziekenhuislocatie Bethesda (routenummer 64), dr. G.H. Amshoffweg 1 in Hoogeveen.

Mammacentrum
Het Mammacentrum van Treant Zorggroep is hét borstkankercentrum van Noord-Nederland als het gaat om eendagsdiagnostiek, state-of-the-art behandelmethoden én persoonlijke aandacht. Patiënten kunnen na verwijzing elke werkdag terecht. Daarnaast is ook academische kennis in huis aanwezig. Kortom, het gespecialiseerde en multidisciplinaire borstkankerteam staat elke dag klaar om de best mogelijke zorg te leveren.

Geld en draagvlak nodig voor een goed idee voor je buurt, je organisatie of de (sport)vereniging?
Vrijwilligerscollege Hoogeveen helpt je graag verder!

19 september
Vrijwilligerscollege Hoogeveen organiseert een workshop over crowdfunding voor maatschappelijke initiatieven  op dinsdag 3 oktober 19.30 – 21.00 uur in de Zuiderbreedte, Boekenberghstraat 12 te Hoogeveen. Dit college wordt georganiseerd voor iedereen met een goed idee en gebrek aan geld!

Tijdens de workshop krijgen deelnemers inzichtelijk wat ze precies nodig hebben en hoe het crowdfunding platform van Heroes & Friends en de Hoogeveense Uitdaging concreet inge-zet kunnen worden ter realisatie van het idee. Deelnemers leren hoe het gebruik van het platform kan helpen om online en offline draagkracht te krijgen.
De workshop wordt gegeven door Michiel de Koning - Project Booster bij Heroes & Friends en Monique Huizenga – manager van De Hoogeveense Uitdaging.

Aanmelden
Het Vrijwilligerscollege is gratis bij te wonen, maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via de website www.vrijwilligersHoogeveen.nl/colleges, telefonisch via 0528-278855 (receptie SWW) of via vc@vrijwilligershoogeveen.nl.

Estafettestok vrijwilligerswerk naar Hospice Hoogeveen

18 september
Christelijke Boekhandel De Fakkel had de estafettestok vrijwilligerswerk al enige tijd in haar bezit. Door de vakantietijd vergde de overdracht naar een nieuwe organisatie iets meer tijd. Met plezier draagt De Fakkel deze nu over aan de Willem de Boer Hospice Hoogeveen. De Fakkel hoopt voor de hospice van betekenis te kunnen zijn, bijvoorbeeld voor boeken op de locatie.

Iedereen die terminaal ziek is, kan een beroep doen of laten doen op de hospice. Opname gebeurt in overleg met de betrokkene of de familie en met de huisarts, thuiszorg of het ziekenhuis. In de hospice is iedereen welkom, ongeacht leeftijd, maatschappelijke achtergrond of levensbeschouwing. Anne de Hilster, relatiebeheerder van De Fakkel, ziet wel overeenkomsten tussen beide organisaties: “Het is echt niet zo dat in onze winkel alleen maar bijbels te koop zijn, er zijn ook veel romans, kaarten en kadoartikelen, en de deur staat voor iedereen open.” Connie de Jager vult aan: “als wij bijvoorbeeld merken dat een klant emotioneel wordt bij het uitzoeken van een kaart voor een ernstig zieke, nemen wij de tijd voor een gesprekje en bieden wij een luisterend oor.”

Vrijwilligers onmisbaar
Wat beide organisaties ook bindt, is dat vrijwilligers onmisbaar zijn en het zoeken naar nieuwe en de juiste vrijwilligers veel aandacht blijft vragen. Coördinator Heleen Rap van de Hospice licht toe: “Vrijwilligers zijn met hun liefdevolle zorg en 'er zijn voor de gast' van onschatbare waarde voor ons. Hierdoor ontstaat een sfeer van huiselijkheid, rust, veiligheid en warmte voor de gasten in onze hospice.” Vrijwilligers in de hospice richten zich allereerst op dat wat nodig is voor de gasten en hun familie. Zij ondersteunen bij de lichamelijke verzorging en bij het eten en drinken. Zij bieden een luisterend oor, houden een gesprekje, en als iemand dat wenst geven zij een hand- of voetmassage. Ook lezen ze voor, luisteren ze samen met u naar muziek of maken ze een wandeling. Daarnaast richten de vrijwilligers zich op ondersteuning van de familie en bieden ze troost op de momenten wanneer dat nodig is.

Gewoon er zijn
“Gewoon er zijn”, dat is het motto van onze vrijwilligers. “Een mooi stuk in de krant en de recente advertentie voor nieuwe zorgvrijwilligers heeft gelukkig veel reacties opgeleverd, ook van jonge mensen en mannen, die bleven altijd wat achter. Wij vragen een wekelijkse inzet van twee dagdelen van de vrijwilligers. Voordat zij worden ingezet, starten zij met een uitgebreide introductiecursus om het werk goed te kunnen doen” Heleen verwacht binnenkort het team weer op de gewenste sterkte te hebben, maar geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich altijd melden. Voor meer informatie zie www.hospicehoogeveen.nl.
Share by: